De hoeve
Onze hoeve op het platteland in Lo-Reninge
Diervriendelijk en duurzaam
Diervriendelijk en duurzaam ondernemen is de rode draad doorheen onze bedrijfsvoering op de hoeve.
Onze hoeve is gelegen in Lo-Reninge. Rond de stallen bevinden zich onze weiden waar de meeste dieren tijdens de zomer vrij in en uit kunnen. Deze weiden worden niet gesproeid met chemische onkruidbedrijders en er wordt ook geen kunstmest op gevoerd.
Jaarlijks worden bij ons zo’n 200 kalfjes geboren. Deze dieren blijven bij ons tot ze de leeftijd hebben bereikt om geslacht te worden. Voor de vrouwelijk dieren is dit ongeveer 5 jaar, voor de mannelijke dieren ligt die leeftijd tussen 28 en 32 maanden. Aangezien wij geen vlees van stieren wensen te verkopen worden alle mannelijke kalfsjes bij ons gekastreerd op de leeftijd van 2 maanden. Dit gebeurt onder verdoving zodat deze dieren geen pijn zouden ervaren. Het vlees van onze mannelijke dieren is hierdoor van dezelfde kwaliteit als dat van onze vrouwelijke dieren.
Al onze stallen zijn ruim zodat de dieren voldoende beweegruimte hebben. Wekelijks worden de stallen voorzien van vers stro. De combinatie van open ruimte en propere stallen brengt de dieren tot rust.
Voeding van de dieren
De runderen worden gevoederd met maïs, bieten, luzerne en gras. Voor het afmesten van de dieren wordt daar tarwe, gerst, spelt en lijnzaadschilfers aan toegevoegd als eiwitbron. Sinds het najaar van 2014 zijn wij ook begonnen met het voederen van zonnebloemen aan onze dieren. De zonnebloempitten vormen een natuurlijke bron van vitaminen en mineralen en zorgen voor extra onverzadigde vetzuren in het vlees. Alle ingrediënten voor het voeder worden door ons gemengd met een voedermengwagen.
Wij maken bewust geen gebruik van soya omwille van de lange afstanden (en dus de grote ecologische voetafdruk) die dit product moet afleggen om tot bij ons te komen.
De dieren die slachtrijp zijn worden naar het slachthuis gebracht. Nadat ze voldoende zijn gekoeld halen we de karkassen met onze eigen vrachtwagen en brengen we die naar onze atelier in Ieper. Daar worden de karkassen versneden en verpakt zonder onderbreking van de koude ketting en in de meest hygiënische omstandigheden. Onze atelier beschikt over een Europees erkenningsnummer BE F636 EG en wordt door het Federaal Voedselagentschap op regelmatige basis gecontroleerd op hygiëne, autocontrole en retracering. Van hier uit wordt het vlees verdeeld naar onze klanten.
Certificaat
Dit jaar behaalden wij opnieuw ons certificaat voor de “ Autocontrolegids voor de Primaire Productie : Module C”. De audit werd uitgevoerd door keuringsorganisme SGS.