Piemontees rund

Piemontees rund

Het Piemontees ras

Het Piemontees vleesras vindt zijn oorsprong in de Italiaanse provincie Piemonte. In de jaren ’70 werden de eerste Piemontese stieren naar Nederland gehaald om te kruisen met de melkveestapel. Pas halfweg de jaren ’80 zijn een aantal Nederlandse boeren erin geslaagd de eerste vrouwelijke Piemontese dieren naar Nederland te importeren. Zo werd in 1988 het Nederlands Piemontees Stamboek opgericht. Om te starten met de kweek van Piemontesen zijn wij te rade gegaan bij deze Nederlandse kwekers. Daar komt dan ook onze basisveestapel Piemontesen vandaan.

De gemiddelde drachtduur van de Piemontesen is 292 dagen en deze dieren zijn bovendien heel vruchtbaar.

De Piemontese runderen hebben een speciaal gen dat ervoor zorgt dat de spieraanzet bij de kalveren pas plaats vindt na de geboorte. Bijgevolg kunnen vrijwel alle kalveren probleemloos via de natuurlijke weg geboren worden. Het bekken van de moederdieren zet ook enorm uit tijdens de geboorte. Slechts bij 10% van de geboortes komt er een keizersnede aan te pas.

De kalfsjes van onze Piemontese runderen blijven na de geboorte ongeveer 6 maanden zogen bij de moeder. Ze zijn onafscheidbaar. 

De kalveren worden bruin geboren maar na 4 maanden verandert dit bruine haarkleed in grijs-wit, net zoals bij de volwassen dieren. Deze dieren kenmerken zich door hun zwarte oogharen, zwarte staartkwast, zwarte hoeven en zwarte punten aan de horens.

Het Piemontees ras levert een superieure vleeskwaliteit. Het donkerrode vlees heeft een fijne, stevige structuur en is erg mals. De smaak is subliem. Het vlees is bovendien vetarm en bevat een heel laag cholesterolgehalte.

 

Cholesterolarm vlees

Cholesterolgehalte per 100 gram vlees

Rundvlees                          73 mg

Varkensvlees                      79 mg

Kippenvlees                        76 mg

Vis                                     52 mg

Piemontees rundvlees      48,5 mg